Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Chocholoušek? Ach ano, Putin. Už si pro něj jedeme."

Díky výdobytkům 21.století máme možnost sledovat vzestup a pád onoho diktátora, který přenesl válku až do Evropy. Co se mu asi honí v hlavě?

 

Pro začátek. Mluvit o tom, že je Putin prezidentem je bezprecedentní. V. Putin se metamorfoval na diktátora v okamžiku, kdy začal vést naprosto odpornou vyhlazovací válku na Ukrajině a uchýlil se k metodám, které ho dali do stejné roviny s Hitlerem a Stalinem. Pro nás jako Evropu je, ale dobře, že se mu jeho plány hatí.

 

Ještě větší diletant než jsme čekali

V historii vojenských operací nebylo už dlouho vidět většího neúspěchu, než toho, co předvádí ruská vojska na Ukrajině. Nalijme si čistého vína: Rusko se x měsíců připravovalo na invazi, chlubilo se technickou výbavou, kvalitou mužstva a celkově budilo dojem, že za 24 hodin dobijí vše, co si umanuli. Výsledek? Uběhli 4 dny války a ruská armáda se hrubě zastavila. Charkov, Kyjev, Žitomir....Ukrajina by se měla přejmenovat na národní hřbitov ruské federace. K čemu vlastně došlo?

 

Nikdy nepodceňuj morální sílu nepřítele

Už generál Clausewitz varoval před podceňováním nepřítele. Vtrhnout na Ukrajinu s 200 tisíci muži, když víte, že on na vás čeká nemohlo dopadnout jinak než fatální ostudou. Ukrajinské silnice jsou lemovány troskami tanků a ona letecká ofenziva, která slibovala zničení pozemních cílů, taky vzala za své. Víte, čekal jsem, že Rusko nasadí svou elitu, ale podle záběrů zajatců bylo zřejmé, že Putin, naprosto podceňující ukrajinskou bojeschopnost vyslal do první linie naprosté zelenáče ročník 2000. Ostuda všech ostud. Nepřišlo vítezství. Nastoupila trapná blamáž. Rusům selhalo vše. Zásobování, logistika, morálka nula. Válka začala 24.2 ve 4. ráno. Dnes už podle plánu mělo být po boji. Jak to vypadá, boj teprve začal.

 

Když to nejde, vytrestej civilisty

To nejhorší k čemu se velitel může uchýlit, jsou útoky na civilní obyvatelstvo. Putin záměrně bombarduje nevinné lidi. Velká města hoří, lidé umírají. Již 2.SV nám ukázala, že bombardování civilního obyvatelstva pouze zvyšuje sebevědomí obránců a jejich chuť bojovat. Ukrajinci se semkli a bojují o každý metr půdy. Nebojují proto, že je někdo nutí. Oni brání svou vlast. Svatý boj proti okupantovi z východu. Všichni, co udrží zbraň se brání. To Putin nečekal a nyní tím trpí. I kdyby dobyl Ukrajinu, lidi si nepodrobí. Raději zemřou. Partyzánská válka je neporazitelná a nyní se všem ruským velitelům vrací bolavé vzpomínky na Afghánistán. Mají co chtěli, nikdo je nezval.

 

Velitel, co své lidi neopustil!

Už Julius Caesar věděl, že když bojujete se po boku svých mužů, tak jste neporazitelný. Ukrajinský prezident Zelenskyj, odmítl evakuaci a zůstal po boku svých občanů v obleženém Kyjevě. Tím dodal odvahu všem a zažehl odpor. Tohle je to, co Putin nikdy neudělá. Právě proto je jeho armáda ve stavu jakém je. A co více, stojí proti němu celý svět.

 

Neukázali jsme záda!

NATO a Evropská unie nezklamali své přesvědčení o nutnosti ochrany suverenity a započali jsme největší pomoc, co tu kdy byla. Na Ukrajinu proudí tuny materiálu, zbraní na obranu, peníze, humanitární pomoc. Od státníků po běžné lidi, všichni chceme pomoci. Je dobré vědět, že nikdo nechce nechat Ukrajinu na pospas. Jednotně jsme tyranovi ukázali, jak se k tyranii stavíme. Evropa a svět zvedli na Rusko varovný prst značka: Takhle teda ne! Rusko nyní sklízí plody toho, co zaselo.

 

Neználek s bramborou a na buben

Putin nečekal, že to uděláme, ale je to tak. Rusko postihli naprosto destruktivní sankce. Kdybych je měl všechny jmenovat, jsme tu do rána. Zkráceně a cynicky řečeno: Marlborky vyměnili za machorku a maštěné brambory budou známkou luxusu. Putin byl varován. Smál se. Nu což, splnili jsme mu sen o sovětském svazu. Až bude chtít něco lepšího: Marš do fronty! Abych nebyl přísný, i v Rusku stoupla vlna nevole vůči diktatuře. Putin musí čelit obřím demonstracím, které násilně potlačuje. To se mu vymstí. Brzy pozná, co to je revoluce.

 

Blázen s červeným tlačítkem

Nejednou se stalo, že vám z přemíry moci hráblo. Občan Putin je toho příkladem. Nesrozumitelné projevy o fašistech a narkomanech na Ukrajině, hrození atomovými zbraněmi...ten člověk ztratil pojem o realitě. Dovedu si představit, jak je zavřený v Kremlu a bojí se vystrčit paty ven. Tady už pomůže jedině psychiatr. Je potřeba toho blázna, co ohrožuje svět sesadit a nahradit ho lidem zvoleným demokratickým prezidentem než bude pozdě. Otázka, ale zní: Zvládlo by Rusko demokracii??

Duel svět versus Putin má jasného vítěze. Ukrajina nám ukázala, že tyranovi je třeba se postavit a na nás je, abychom neselhali. Jde o naši bezpečnost a budoucnost. Skončila doba diktatur. Nastolme mír a celý svět si uleví. Děkujeme Ukrajino!

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sabó | pondělí 28.2.2022 7:17 | karma článku: 23,93 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Michal Sabó

Ať shoří zlý Izrael! Spása pro Palestinu? Legie českých umělců!

S rozvinutým transparentem s nápisem „Artists for ceasefire“ zahájili čeští umělci boj za práva Palestiny. Jsou k smíchu, patří na psychiatrii a nebo mají náš respekt?

2.4.2024 v 6:39 | Karma: 36,17 | Přečteno: 950x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7395x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma: 36,87 | Přečteno: 2420x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Češi zaútočili na Rusko! Novoroční vtip nebo se máme bát?

Ruská demagogie je kouzelná. Pouze ona si dokáže vymyslet ty nejšílenější scénáře. Třeba ten, že ČR může za útok na ruský Belgorod.

2.1.2024 v 5:27 | Karma: 27,72 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

A prezident sliboval a sliboval…

Stejně jako každý rok, i letos nám novoroční poledne zpestřil projev prezidenta. Co nám přinesl? Jak k nám promlouval? Nemáme se bát?

1.1.2024 v 14:07 | Karma: 36,87 | Přečteno: 9524x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 37,98
  • Průměrná čtenost 1692x
Občas si připadám jako jednooký král mezi slepci. Nepochopený, leč stále nad vodou, neb jde přeci jen o tu jízdu, co nazývá se život.

Seznam rubrik