Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská pohroma na Ukrajině: „My neustupujeme, takticky se stahujeme!“

Ruská armáda na Ukrajině zažívá drtivou porážku. Speciální operace se zvrhla na chaotický ústup. Má tohle dlouhého trvání? Kde se Ukrajina zastaví?

 

Když se před dvěma týdny rozjela ukrajinská ofenziva na jihu země, Rusko přesvědčovalo svět, že se jedná o lokální záležitost, kterou mají pod kontrolou. K jejich hrůze Ukrajina rozjela útok i na východě země a tam se stalo něco, z čeho mají vojenští analytici z celého světa erekci. Ruská fronta se zcela rozpadla a Putinova horda fanaticky utíká směrem k Rusku. Jak je možné, že Ukrajina u Charkova dosáhla takových úspěchů???

 

Naprosté podcenění sil

Rusko zcela očividně podcenilo ukrajinský bojový potencionál. Každý na světě věděl, že díky protiofenzivám z minulých měsíců má Ukrajina v týlu dostatek čerstvých sil, které se cvičili se západními zbraněmi (a hlavně taktikou) a čekali. Ruské velení ve své ješitnosti ani nečekalo, že by Ukrajina mohla někdy převzít iniciativu. Rusko je přece nejlepší ne? Ukrajinští fašisti a narkomani neumí bojovat. No a máme to tady.

 

Rychlý postup? Dobré zásobování

Ukrajina má nyní to, co Rusko nezná. Kvalitní zásobování. Proč Rusko dostalo u Kyjeva strašně přes hubu? Neměli vybudovanou zásobovací síť. Je sice fajn vyslat tisíce vojáků do útoku, ale už dob římských legií platilo, že součástí armády musí být kvalitní logistika. I kdybyste měli sebelepší armádu, tak bez zásob vždycky zkrachuje. K čemu vám jsou supermoderní tanky za miliardy, když vašim vojákům kručí hlady v břiše a nemáte pro ně dost nafty. Ukrajina tohle nepodcenila a jednotky mají v závěsu dostatek zásobovacích rot, takže pak se nedivte, že za dva dny postoupili o 50 kilometrů

 

Kam se poděla obrana?

Všichni čekali, že na tak důležitém úseku fronty jako je charkovská oblast, vybudují Rusové několik linií obrany. Rusko ve své ješitnosti nic takového za 6 měsíců války neudělalo a veškeré jednotky držela pouze v blízkosti vesnic a měst. Totální chyba. Ukrajinci projeli oblastí jak nůž horkým máslem a výsledek již známe. Chaos, zmatek a Rus, co utíká k hranicím.

 

Ruské velení bez autority

Ruská morálka musí být dost v "p*deli" když nedovede ukočírovat ani organizovaný ústup. Podle všeho ruská chuť bojovat zmizela stejně rychle, jak přišla a výhružky velitelů jsou k ničemu. Putin může řvát na generály sebevíc, ale je mu to marné. Už ho nikdo neposlouchá.

 

Ztráta Izjumu: Konec ruské vlády v oblasti

Rusko přišlo o veškeré důležité pozice, které vybojovala těžkými boji v květnu. Izjum, Kupjansk...důležité železniční a dálniční uzly, přes které Rusko zásobovalo polovinu svých sil...O města se ani nebojovalo, Rusové se stáhli sami. Tento krok je naprosto nepochopitelný už jen z toho důvodu, že tam Rusové zanechali své sklady zcela neporušené. Toto je první krok k ruské porážce. Ukrajina se svých nově obsazených území už jen tak nevzdá.

 

Došly cínoví vojáčci...

Rusko by sice rádo provedlo protiofenzivu, ale má fatální problém. Nemá co, poslat na frontu. Kdyby totiž chtělo vyslat do oblasti vojáky, muselo by je stáhnout z jiného úseku a tím by riskovali ztrátu dalších území. Díky statusu speciální operace ani nemůže mobilizovat (což nemůže ani tak, protože v Rusku už tohle Putinovi nežerou a vypukla by revoluce). Nejsou vojáci, technika už se dá mobilizovat leda v muzeích, munice je tak málo, že se musí objednat v KLDR a ruské letectvo už měsíce nebylo vidět. Rusko už prohrálo a my sledujeme jeho pomalý, ale jistý pád.

 

Jaká bude budoucnost?

Ukrajina teď rychle zabere podstatně velkou část území, ale pak stejně rychle zastaví. Západní poradci by neradi viděli selhání a proto jim dobře radí. Odhadoval bych, že koncem září přijde ukrajinský útok ba Severodoněck a tam se zastaví kroky Ukrajiny. Rusové ztratí desetitisíce mužů a v zemi už nebude k vydržení. Rusko je v rozkladu a když samo přiznalo 48000 padlých, tak je vidět, že režim moc šancí nemá. Přesto bych, ale zatím nejásal. Rusko dle všeho zkusí protiakci jinde. Možností je dost. Buď spáchá harakiri a vtrhne do Moldavska a nebo se mu podaří zmanipulovat Lukašenka a jeho Bělorusy k útoku ze severu. Možností je dost. Nyní záleží na tom, jak moc velký blázen Putin je.

 

Sláva Ukrajině! Ukázala světu, že nehodlá žít pod tyranem a nakopává ruské zadky. Nyní potřebuje, aby naše podpora neutichla. Když budeme všichni držet za jeden provaz, tak dostaneme k Ježíšku krásný dárek. Pád Putinova režimu a naději na klid a mír v Evropě. Nebo ne??? Musíme být idealisté. Tyran musí padnout a Ukrajina zvítězit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Michal Sabó | neděle 11.9.2022 6:44 | karma článku: 32,78 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Michal Sabó

Ať shoří zlý Izrael! Spása pro Palestinu? Legie českých umělců!

S rozvinutým transparentem s nápisem „Artists for ceasefire“ zahájili čeští umělci boj za práva Palestiny. Jsou k smíchu, patří na psychiatrii a nebo mají náš respekt?

2.4.2024 v 6:39 | Karma: 36,17 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma: 40,92 | Přečteno: 7389x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma: 36,87 | Přečteno: 2419x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

Češi zaútočili na Rusko! Novoroční vtip nebo se máme bát?

Ruská demagogie je kouzelná. Pouze ona si dokáže vymyslet ty nejšílenější scénáře. Třeba ten, že ČR může za útok na ruský Belgorod.

2.1.2024 v 5:27 | Karma: 27,72 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politika

Michal Sabó

A prezident sliboval a sliboval…

Stejně jako každý rok, i letos nám novoroční poledne zpestřil projev prezidenta. Co nám přinesl? Jak k nám promlouval? Nemáme se bát?

1.1.2024 v 14:07 | Karma: 36,87 | Přečteno: 9524x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 37,98
  • Průměrná čtenost 1692x
Občas si připadám jako jednooký král mezi slepci. Nepochopený, leč stále nad vodou, neb jde přeci jen o tu jízdu, co nazývá se život.

Seznam rubrik