JV

Vždycky mě baví, když nejlepší přehled o době socialismu mají mladí lidé, kteří byli v té tobě v plenkách. Kdo tu dobu zažil, tak vzpomíná spíše na mládí, než na systém. A to mládí bylo dost vzpurné. Amatérská divadla, která neustále bojovala s cenzurou, rockové kapely, folkové kapely, texty plné jinotajů, party mladých, poslouchajících rádio Luxembourg, večer sluchátka na uších, aby nebylo slyšet Hlas Ameriky v celém baráku, v hospodách v Brně všude naladěna stanice Osterreich Drei, pohrdání frontami a ignorace luxusního zboží. Deska s AC/DC nebo se Skorpions byla cennější, než kilo banánů. Kdo chtěl, sehnal leccos v Maďarsku, kde bylo daleko svobodněji. Víkendy na čundrech, které neorganizovalo SSM. Krylovy písničky zněly na kolejích i u táboráků. Mňačko, Kundera a Škvorecký sice nebyli v oficiálních knihovnách, ale k jejich knihám se dostal každý, kdo chtěl. Kdo byl chytrý, ignoroval i prvomájové průvody, ignorovat se daly i volby. Kdyby všichni milovali socialismus, tak by se nezhroutil jako domeček z karet. Jenže proti hlavním děl se těžko dělá vzpoura, to jsme zjistili v roce 1968. Lidé museli počkat, až nastane ta správná situace. Jenže tu budoucnost jsme si představovali jinak. Proto mi dnešní mladí posílají pozdravy z Německa, Irska, Finska, Belgie a z dalších zemí. Schopní mladí z této země odcházejí. Zůstávají jen všeho schopní. Moc toho neví, ale moc rádi poučují. A Mrazík? Ten film jsme brali jako parodii na Rusko.

KK

Jeden z nejlepších příspěvků, jaké jsem tady za poslední měsíce četl.

JH

J73a82n 39H62r51u54b13e22š

29. 3. 2024 13:45

"Minimálně 50% těch, co komunismus zažili, na něj vzpomínají, jako na nejkrásnější dobu jejich života."

Autorova fantazie nezná mezí.

VF

a minimálně 50% těch, kteří hulákali na různých schůzích a zasedáních ,,se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak" teď pořádají sbírky na zbraně pro Ukrajinu.

Mrazik ma podobny status u ceskych divaku jako francouzsti Cetnici ze Saint Tropez. Muze za to skvely cesky dabing.

Kdyby nebylo fantastickeho a ojedinele vyjimecneho dabingu Frantiska Filipivskeho, tak by Mrazik i Cetnici zapadli do zapomneni...

Obliba Mrazika nema s dnesnim Ruskem nic spolecneho. Diky Filipovskemu jsme si ho privlastnili...

JK

V Rusku nemá Mrazík zdaleka takovou popularitu. Možná to bude tím geniálním dabingem, možná tím, že Češi to brali spíše jako parodii ?

JK

Kde jste přišel na tu hloupost, že 50% těch, co tu zažili rusáky, na ně nedají dopustit ? Zkuste se pozeptat někoho, kdo tu dobu opravdu zažil. I řada komunistů rusáky ve skutečnosti nesnášela.

JM

"Odjel jsem do Ruska jako Slovan, vrátil se jako Čech. Je to země zmaru, bídy, chlastu a rozsáhlých literárních děl o zmaru, bídě a chlastu." K. H. Borovský, 1844

RP

Možná by bylo dobré si připomenout dobu kdy to psal, v té době demokraté vybíjeli poslední indiány a černoši budou ještě sto let rovni dobytku. Brát fakta předminulého století a roubovat je na současnost???

RS

Naprostý nesmysl. I když se článek tváří jako analytický , rozdělený na odstavce s rádoby zasvěceným hodnocením, je to celkově blábol , který evidentně o motivaci lidí a jejich skutečných pocitech vůbec nic neví. Jen zase nálepkuje lidi bez znalosti jejich minulosti, činů a názorů. Za mě bída.

MN

Bohužel to vypadá, že jste přesně jedním z těch, o kterých se v článku píše. A spolehnutí je na vymření všech generací co byly postižené socialismem, než na dobrou komunikaci dnešních a budoucích vlád.

DR

Místní kádrovací výbor Vám za tohle dílo bude samozřejmě nadšeně tleskat, nicméně tahle geniální úvaha se Vám diplomaticky řečeno moc nepovedla. To, že někteří nemají potřebu neustále vyřvávat v diskuzích Sláva Ukrajině, nadšeně jásat nad každou ptákovinou, kterou vypotí někdo z ukrajinců včetně prezidenta a zároveň i nad samými ukrajinskými úspěchy, kterými nás naše média obšťastňují, byť realita je úplně někde jinde a plácat si jak v mateřské škole v diskuzích vlaječky, znamená že jsou proruští?

Tohle černobílé vidění světa je u nás bohužel zakořeněno v mnoha lidech.

MB

S Mrazíkem jste to trochu přehnal.

Já na mládí v socialismu nevzpomínám s láskou. První věta, kterou nám po pozdravu řekla třídní na gymplu byla: Jestli nevstoupíte do SSM, nedostanete doporučení na vysokou. Sice to neřekla, aby agitovala, ale proto, že ho sama kdysi nedostala a před nástupem na vysokou musela jít na rok do fabriky. Strašně potupné bylo v šestnácti stát frontu na vložky. Na náměstí před drogerií a okolo chodili kluci, do kterých jsme byly zamilované. Jsem vděčná, že jsem nikdy nemusela dětem říct: Nikde to neopakuj nebo nás zavřou.

Rusko považuju za Mordor. Putinovi občas pošlu dárek. To ale přece neznamená, že si nemůžu přečíst Oněgina v originále nebo pustit Mrazíka. Dřív se přece točily nádherné filmy, nejen oslavující život budovatelů nebo skvělý život v naší socialistické vlasti.

Foto

Vždycky když si Vás přečtu, mám dojem, že nežijeme ve stejné zemi ... ani na stejné Zemi.

LS

Máte opravdu skvělé podporovatele pane korouhvičko se zbaběle zakázanou diskuzí u svých článků, který ale odvážně na povolených diskuzích své moudra prezentuje.

Tedy ta „argumentační“ zacyklenost je vskutku obdivuhodná. Napíše-li někdo, že Ukrajina nevítězí, je proruský. Tak lze shrnout logiku uvažování géniů Vašeho typu. Za chvilku budete tvrdit, že v roce 1968 půlka národa schvalovala ruskou okupaci, protože ta půlka národa dnes Vaše názory typu Ukrajina vítězí nesdílí. A duševní giganti Vašeho typu na tohle téma píší jeden článek za druhým. Jste vskutku úžasní experti logiky.

  • Počet článků 156
  • Celková karma 37,98
  • Průměrná čtenost 1692x
Občas si připadám jako jednooký král mezi slepci. Nepochopený, leč stále nad vodou, neb jde přeci jen o tu jízdu, co nazývá se život.

Seznam rubrik